Over het project

Alle koren1In 2014 is het 100 jaar geleden dat Europa en een groot deel van de wereld zich in een oorlog stortte die voor de hele wereld diepgaande en onomkeerbare gevolgen zou hebben. Oude structuren en machtsblokken werden vernietigd, nieuwe staten ontstonden, de wereld van voor 1914 was definitief afgelopen.

39 nationale en internationale koren gingen in op de uitnodiging van het Festival van Vlaanderen Brussel om deel te nemen aan een hommage aan de vrede. Ter herdenking van de Grote Oorlog staan meer dan 1000 professionele en niet-professionele zangers uit landen die 100 jaar geleden betrokken waren bij de Eerste Wereldoorlog zij aan zij. Het Festival van Vlaanderen Brussel bevestigt hiermee de rol van kunst, en samen zingen in het bijzonder, als universeel bindmiddel tussen de mensen.

17 buitenlandse en 22 Belgische koren ontmoeten elkaar tussen 3 en 9 november 2014. Ze smeden vriendschappen, ontdekken ons land en verkennen mekaars zangtradities tijdens 17 dubbelconcerten in 17 Belgische gemeenten. Een week van ontmoeting en samenzang wordt bekroond met een onvergetelijk slotconcert waarbij alle 1300 zangers samen met Brussels Philharmonic nieuw werk van Krzysztof Penderecki brengen: een bevlogen pleidooi voor de vrede in de Basiliek van Koekelberg.

Herman Van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, patroneert het project.