Duurzaamheid

Het feit dat meer dan 1000 musici uit alle windstreken naar Brussel zijn afgezakt om een artistieke invulling te geven aan de herinnering van de oorlog is een krachtig symbool. Dat biedt veel hoop voor de wereld. Maar wat na het concert? Anthony Heidweiller, artistiek coördinator:

“Ik hoop van harte dat dit niet beperkt blijft tot een eenmalig ‘incident’. Ik zie héél veel enthousiasme. Ik denk bijvoorbeeld aan de leerlingen van het Koninklijk Atheneum van Koekelberg.”

Heidweiller verzorgde in die school in het voorjaar twee intensieve workshops zang. Zijn aanstekelijk enthousiasme sloeg over en een 80-tal jonge mensen meldde zich aan. Ook al hadden ze nog nooit gezongen of ‘klassieke muziek’ beluisterd, toch wilden ze meewerken aan ‘1000 Voices for Peace’. Het was een kleine stap om een eigen koor op te richten. Dat kreeg de veelzeggende naam ‘Colom’, duif in het Catalaans. Dat nieuwe koor is als een dwarsdoorsnede van de Brusselse bevolking: jongeren van heel diverse achtergronden zingen er samen, en symboliseren op die manier het samenleven, en de hoopvolle droom op een harmonieuze(re) toekomst.

Daarnaast is er binnen het project ook aandacht voor de ecologische invulling van duurzaamheid. Zo werkt ‘1000 Voices for Peace’ samen met Biofresh, een belangrijke speler in de voedseldistributiesector. Renaat Daem van biofresh stelt:

“Een ambitieus evenement als dit, waar duizenden mensen uit de hele wereld samenwerken om een krachtige vredesboodschap te verkondigen, vinden wij belangrijk. Wij zorgen voor een lekkere, gezonde maaltijd voor alle koorleden in de Brusselse biologische boerderij Ferme Nos Pilifs. Ik kan stellen dat dit, hoe bescheiden ook, een ‘biologische solidariteitsactie’ is. Net als deze muzikanten ijveren wij voor een betere toekomst waarin gezondheid, ecologie, zorgzaamheid en billijkheid centraal staan.”

Met speciale dank aan medewerkende partners Biofresh, La Ferme Nos Pilifs, Biscovit, Pur Natur, Bellona patis, Dobio, Certisys, BioForum, vredeseilanden, de biologische boeren en alle mensen die in alle stilte achter de schermen niet eens opvallend al dit mooi werk doen.

1000Voices-partners-steunend-biofresh 1000Voices-partners-steunend-LaFermeNosPilifs 1000Voices-partners-duurzaamheid-bio_mijn_natuur
1000Voices-partners-duurzaamheid-biscovit 1000Voices-partners-duurzaamheid-pur_natur 1000Voices-partners-duurzaamheid-dobio
1000Voices-partners-duurzaamheid-certisys 1000Voices-partners-duurzaamheid-bellona_patis 1000Voices-partners-duurzaamheid-vredeseilanden