De artiesten

Krzysztof Penderecki

Componist

Krzysztof Penderecki (1933), één van de meest toonaangevende Poolse avant-garde componisten. Zijn grote oeuvre omvat onder andere orkestwerken, oratorium, opera, liederen, kamermuziek en filmmuziek (onder andere ‘The Shining’ en ‘The Exorcist’). Zijn best gekende werken zijn onder andere ‘Threnos’ voor de slachtoffers van Hiroshima, St. Lukas Passie, Pools Requiem en Anaklasis.

‘Threnos’, is een klaagzang die hij schreef ter nagedachtenis van de slachtoffers van Hiroshima. Het stuk ging in wereldpremière op 31 mei 1961 te Warschau. Het werd in de jaren 60, één van de standaardwerken binnen de nieuwe muziek.

Gedurende zijn muzikale carrière is Penderecki in vele landen geëerd voor zijn composities. Hij won onder andere in 1968 de Prix Italia voor de Dies Irae ter nagedachtenis van de slachtoffers van Auschwitz. In 1998 werd hij Foreign Honorary Member of the American Academy of Arts and Letters. In 2004 won hij de Praemium Imperiale voor muziek (Japan) en in 2005 kreeg hij de hoogste Poolse onderscheiding: de Orde van de Witte Adelaar. 


Andres Mustonen

Dirigent

Andres Mustonen, studeerde in 1972 af als violist aan de muziekacademie van Tallinn en behaalde vijf jaar later zijn diploma aan het Conservatorium van Tallinn. Vrij snel richtte hij zijn eigen ensemble, Hortus Musicus, op.

Na zijn studie orkestdirectie werkte hij als dirigent bij orkesten zoals het Riga’s kamerorkest Sinfonietta, Het Tchaikovsky symfonieorkest, het Philharmonic orkest en het Nationale orkest van Rusland. Daarnaast werkte hij met het Finse radio symfonieorkest en vele koren in Duitsland, Zweden en Nederland. In 2003 nam hij deel aan het Viljandi Folk Music Festival en in datzelfde jaar werd hij geëerd door de Estonian Music Council met een prijs. In 1998 ontving hij de Estse onderscheiding: de Orde van de Witte Ster.


Anthony Heidweiller

Projectleider

©2011 Jelmer de HaasFoto: Jelmer de Haas

Anthony Heidweiller was onder andere artistiek leider van het Yo Opera Festival. Zowel in binnen -en buitenland behaalde dit festival grote successen. In 2011 startte hij het gezelschap Operamakers voor het ontwikkelen en produceren van educatie- en participatieprojecten. Het gezelschap werkt voor organisaties  in het binnen -en buitenland waaronder Het Concertgebouw, De Nationale Opera (Nederland) en NETzeit (Wenen). In 2008 ontving  hij de Prins Bernhard Cultuurprijs voor Educatie en in 2011 de Cultuurprijs van de stad Utrecht. Daarnaast was hij in 2011 genomineerd in Duitsland voor beste culturele evenement.


Brussels Philharmonic

Orkest


Brussels Philharmonic werd opgericht door de openbare omroep (NIR) in 1935. Het orkest werkte met grote dirigenten, solisten en componisten zoals Stravinsky en Bartók. Sinds 2008 is muziekdirecteur Michel Tabachnik een sleutelfiguur in de werking van het orkest en weet hij het grote orkestrepertoire met de muziek van de 20ste eeuw te koppelen. Het orkest is niet alleen thuis op de grote podia in Vlaanderen, maar ook in de rest van Europa, met een residentie in het Parijse Cité de la musique, jaarlijkse concerten in het Concertgebouw Amsterdam, het Festival Musica in Strasbourg en het Festival de Besançon.  Internationale erkenning kwam er met de Golden Globe-winnende soundtrack voor ‘The Aviator’ van Martin Scorsese (2005), en meer recent dankzij de Oscar-winnende muziek voor ‘The Artist’ (muziek van Ludovic Bource).

Read more

Follow them on Facebook and Twitter


Johanna Rusanen

Solist

Johanna Rusanen

Sopraan Johanna Rusanen was onder meer lid van het jonge artiestenprogramma bij de Deutsche Oper in Berlijn voor twee jaar. Gedurende haar carrière in de opera zong ze in producties van de Nationale Opera van Finland, de opera’s in Vantaa en Turku en de Bolshoi Opera in Moskou.

Rusanen heeft als oratorium soliste opgetreden in Europa, maar ook in Japan, Chili, de Verenigde Staten en Noord-Korea. Het sopraanstuk van de Kullervo symfonie gecomponeerd door Jean Sibelius is één van haar bekendste zangwerken. In 1995 won ze de Timo Mustakallio competitie en in 2001 kreeg ze de Karita Mattila Award.


Agnieszka Rehlis

Solist

Agnieszka Rehlis - w kolorze

Poolse mezzosopraan Agnieszka Rehlis was onder andere soliste bij de Wroclaw Opera van 1996 tot 2007. Samen met deze opera toerde ze onder meer in Duitsland, Engeland, Ierland en ook België. Als mezzosopraan brengt ze oratoria en cantantes, haar repertoire bevat meer dan zestig stukken. Rehlis trad regelmatig op in concerten onder leiding van Krzysztof Penderecki waarbij ze zijn werken bracht zoals: “Pools Requiem” en “Te Deum”. In 1991 won ze de Franciszka Platówna zangwedstrijd in Wrocław. Enkele van haar opnames werden bekroond met de prestigieuze FRYDERYK Awards van de Poolse Fonografische Academie. Op 14 januari 2011 kreeg Agnieszka Rehlis de eer om op te treden tijdens een speciaal concert in de Philharmonic Hall in Warschau waar ze samen met het Sinfonia Varsovia orkest het werk bracht van Krzysztof Penderecki “A Sea of Dreams Did Breathe on Me”.


Nikolay Didenko

Solist

web.2

Russische bas Nikolay Didenko studeerde in 2003 af aan de Academy of Choral Art te Moskou als zanger en dirigent. In 2003 en 2004 was hij solist bij de ‘New Opera’ in Moskou en tot 2005 was hij lid van de Houston Grand Opera Studio. Daar speelde hij mee in verschillende producties waaronder Il Barbiere di Siviglia, Die Zauberflöte en Tosca. Daarnaast zong hij mee in ‘Il Turco in Italia’ bij de Koninklijke Deense Opera, in Rayok bij het Liceu te Barcelona en in Petite Messe Solennelle te Cologne. Recent had Didenko een groot succes met La Forza del Destina bij Cologne Opera en La Sonnambula in het Bolshoi Theater, waar hij opnieuw is uitgenodigd dit seizoen.


Isnelle Da Silveira

Actrice

Photo du 53225320-04- à 14.47

Actrice Isnelle Da Silveira  is performer sinds 1979 en  vooral gekend voor haar werk in ‘Public Security’ en ‘Anna Makossa’. Als danseres, choreografe, pedagoge, actrice, songwriter en zangeres is ze een veelzijdige artieste. Ze ontwikkelde haar eigen talent door verscheidene invloeden en levenservaringen.


Luc Tooten

Cellist Brussels Philharmonic

foto 2

Luc Tooten is de eerste cellist bij Brussels Philharmonic. Hij studeerde aan het Conservatorium van Brussel bij Carlo Schmitz  en vervolmaakte zich bij  Reine Flachot en Mistislav Rostropovitch. Hij legt zich  toe op het uitbouwen van een carrière als chambrist en solist. Tooten speelde al in het binnen- en buitenland onder de leiding van vermaarde dirigenten zoals Yoel Levy en Tan Dun. Lovende kritieken krijgt hij van het publiek en van de vakpers voor zijn cd-opnames. Zijn cd opname samen met het Vlaams Radio Orkest  van het Symfonische gedicht “Naar Hoger Licht” van L. De Vocht voor cello en orkest werd door het muziektijdschrift ‘Monde de la Musique’ bekroond met een ‘Choc’.


Felix Casaer

Blokfluit solist

king pic 2

Felix Casaer studeert momenteel blokfluit aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij werd geboren te Brussel en verhuisde als tweejarige naar Brazilië. Op elfjarige leeftijd verhuisde hij naar New York om er blokfluit te studeren bij Nina Stern en om hobo te spelen in het voorbereidende universitaire programma van de Juilliard School. In 2012 studeerde hij af aan de Fiorello H. Laguardia High School of Music and Arts en verhuisde hij terug naar België om Oude Muziek te studeren bij Bart Spanhove en Bert Coen. Daarnaast is Casaer actief als plaatsvervangende koorleider bij het koor van het Belgische leger.


Cindy Castillo

Organist

Cindy Castillo

Organist Cindy Castillo studeerde onder andere aan het conservatorium te Brussel, Namen en Parijs. Haar repertoire is een dialoog tussen het orgel en andere kunstexpressies waaronder dans en video. Voorbije seizoenen werd ze uitgenodigd om grote recitals te geven waaronder in de kathedraal van Brussel, de Filharmonische Zaal in Luik en het Ars Musica festival. Vandaag is Castillo laureaat van stichtingen als de Rotary Club en Vocatio. In 2008-2009 werd ze uitverkoren tot “Artist in Residence”aan de Sapporo Concert hall in Japan.


Clélia Twagirayesu

Studente Colom

res_1412696156987

Twagirayesu Clélia, afkomstig van Rwanda,  is 17 jaar en studeert humane wetenschappen in het 6e middelbaar aan het Atheneum van Koekelberg. Ze heeft interesse in de wereld op politiek en sociaal vlak. Daarom spendeert ze graag tijd met jonge kinderen en politieke jongerenorganisaties. Ze zou graag volgend jaar Journalistiek gaan studeren.