Voces Musicales (Estland)

Voces_Musicales2013_ilma_dirigendita

Het koor Voces Musicales is in 1999 opgericht door Risto Joost met voornamelijk studenten van de Estse Muziekacademie. Gedurende 15 jaar van activiteit heeft het semiprofessioneel kamerkoor een hoog niveau behaald en hebben ze een unieke plaats verworven in het Estse muziekleven.

Het koor was al succesvol gedurende hun eerste seizoenen waarbij ze erkenning kregen bij verschillende binnenlandse competities. In de herfst van 2009 werden ze onder andere tweede bij de Harald Andersén Kamerkoor competitie. In April 2014 nam het koor deel aan de eerste Internationale A Capelle Koorcompetitie in Londen en waren ze geselecteerd als finalist.

Hun album ‘Pilgrim’s Song’ met de muziek van Arvo Pärt kreeg een positieve recensie in de koor- en vocaal muziekrubriek van het BBC Muziekmagazine, waar recensent Barry Witherden de hoogste rating (5 sterren) gaf voor muzikaal optreden en geluid. Een andere erkenning kwam voor de “Pilgrim’s Song” CD in Gramophone, waar Pwyll ap Siôn schreef dat  de Estse muzikanten een ideale introductie leveren aan Pärt’s koormuziek.

Het repertoire van Voces Musicales bevat werken van verschillende genres, van Renaissance polyfonie tot hedendaagse muziek en ook vele belangrijke klassieke repertoire stukken. Het koor heeft een belangrijke plaats in Estse muziek gekregen, dit door het introduceren van muziekstukken die niet door veel Estse koren werd uitgevoerd omwille van de hoge moeilijkheidsgraad. De meest recente grote optredens van het koor bevatten onder andere Erkki-Sven Tüür’s „Requiem“, Arvo Pärt’s „Stabat Mater“, Händel’s oratorios „Solomon“, „Alexander’s Feast“ en „Messiah“, Orff’s „Carmina Burana“, Haydn’s “The Creation”, Monteverdi’s „Vespro della Beata Vergine“ en Bach’s Mass in B Minor.

Het koor heeft al deelgenomen aan verschillende thematische concert series en festivals en hebben concerten gehad in Finland, Duitsland, Israël, Japan, Letland, Rusland, Slowakije en het Verenigd Koninkrijk.

Gedurende de eerste tien seizoenen, was Risto Joost de dirigent van het koor, wat vandaag nog steeds van toepassing is. Voces musicales heeft ook al samengewerkt met verschillende andere dirigenten  (Neeme Järvi, Eri Klas, Olari Elts, Arvo Volmer e.a.) en heeft al opgetreden met veel erkende Estse ensembles en orkesten.

 

Koren

Concerten